Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Łosoś norweski z grilla w sosie berneńskim z estragonem


POWRÓT



Porcja dla 4 osób
  • Filet z Łososia Norweskiego 800g LIMITO
  • Gałązka estragonu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
Na sos berneński:
  • 3 żółtka
  • 15 dag masła
  • 2 cebule dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki białego  wina
  • 1 łyżka posiekanego estragonu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Filet z Łososia norweskiego pokroić na 4 równe części. Oprószyć solą i pieprzem, dodać listki estragonu. Piec na dobrze rozgrzanym grillu najpierw skórą do dołu - przez ok. 4 minuty, a następnie  przez ok. 1 minut´ skórą do góry. Przygotowanie sosu: w rondelku zagotować sok z cytryny z odrobiną  wody, winem, estragonem, natką i drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.

Gotować ok. 2 min pod przykryciem, przecedzić. Do wystudzonego wywaru dodać  żółtka. Garnek z sosem wstawić do naczynia z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką,  aż żółtka zaczną gęstnieć. Wyłączyć płomień. Nadal ubijać, dodając masło, aż powstanie jednolity, gładki krem. Doprawić  do smaku pieprzem i solą. Danie serwować z sałatą.