Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Łosoś marynowany w przyprawach korzennych


POWRÓT


Łosoś marynowany w przyprawach korzennych z karmelizowaną cebulą na ragout z fasoli i borowików                       

Składniki na 10 osób:
- Łosoś filet porcje po 120 g Limito
- 500 g borowika mrożonego
- 200 g fasoli białej
- 500 g cebuli białej
- 200 g cukru
- 100 g + 100 g masła
- 2 laski wanilii
- sól gruboziarnista
- pieprz młotkowany
- 50 g świeżego korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 ml oliwy
- 3 liście laurowe
- 100 ml octu winnego białego
 
Przygotowanie:
 
wymieszać oliwę, obrany i pokrojony imbir, cynamon, pieprz, przekrojoną i wydrążoną laskę wanilii. Włożyć łososia i marynować minimum 2 godziny. Z cukru i octu winnego sporządzić bursztynowy karmel. Dodać liść laurowy, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Zaciągnąć masłem. Namoczoną fasolę ugotować do miękkości, przecedzić i odstawić. Borowiki usmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła i łyżki oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowaną wcześniej fasolą, zachować w cieple. Łososia wyciągnąć z marynaty i obsmażyć ze wszystkich stron. Łososia podawać na borowikach z fasolą, przykryć karmelizowaną cebulą, polać odrobiną sosu karmelowo-cebulowego i posypać solą gruboziarnistą.