Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Proces grillowania


POWRÓT


Na rozgrzany ruszt kładziemy wcześniej zamarynowane lub przyprawione ryby. Całe ryby można ułożyć na grillu luzem, na tacce aluminiowej lub zawinięte w folię aluminiową z włożonymi wcześniej różnymi dodatkami (cytryna, świeże zioła, czosnek). Filety lub dzwonki układamy na wcześniej wspomnianych kawałkach folii aluminiowej, tackach lub również zawijamy je całkowicie w folię.
Czas grillowania jest różny, w zależności od tego, czy grillujemy rybę całą, czy jej kawałki. Cała ryba wymaga grillowania przez około 15-20 minut, filety 12-15 minut (zależnie od wielkości ryby lub grubości filetu). Najlepiej jednak sprawdzić grillowaną rybę widelcem – mięso powinno łatwo odchodzić. Należy pamiętać jednocześnie o przewróceniu ryby na drugą stronę w trakcie grillowania, nie dotyczy to ryby całkowicie zawiniętej w folię.
Podawanie ryb z grilla. Jeżeli wcześniej nie zastosowaliśmy marynaty lub marynata zawierała niewilką ilość składników, wybornego smaku dodadzą grillowanej rybce masła aromatyczne. Przyrządzamy je mieszając dobrej jakości miękkie masło z ulubionymi ziołami, skórką cytryny lub czosnkiem. Następnie mocno je schładzamy, po czym nakładamy w formie wiórków lub kawałków na świeżo ugrillowaną gorącą rybę.