Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Historia Firmy


POWRÓT
Limito zostało założone w kwietniu 2004 roku w Gdańsku i w stosunkowo krótkim czasie stała się jednym z wiodących dostawców łososia norweskiego oraz innych ryb w Polsce. Doskonałe wyniki sprzedażowe stanowiły impuls do rozwoju, dlatego podjęto działania, aby zdobyć coraz dalsze horyzonty  rynku. Obecnie Limito z powodzeniem eksportuje swoje produkty do krajów w Europie, Azji i do Australii

Początkowo Limito funkcjonowało jako przedsiębiorstwo usługowo – handlowe bez własnego zaplecza produkcyjnego. W związku z rosnącym zainteresowaniem konsumentów łososiem norweskim, podjęto plan budowy Zakładu Przetwórstwa Ryb. Na początku marca 2012 roku ruszyła produkcja, w nowo wybudowanej fabryce Limito w Grudziądzu. Trzy argumenty miały znaczenie przy wyborze lokalizacji obiektu: potencjał regionu, położenie względem głównych szlaków komunikacyjnych, zasoby ludzkie.

Firma Limito SA obecnie skupia się na produktach z łososia, głównie kategorii Premium. Produkcja skupiona jest na produktach z łososia norweskiego w postaci wędzonej, mrożonej, świeżej i marynowanej. Dodatkowo zajmuję się też wstępnym przetwórstwem świeżych pstrągów czy dorszy oraz innych ryb, a także owoców morza.

Nowoczesna fabryka, mieszcząca się przy ul. Droga Graniczna 21,  o łącznej powierzchni 6,8 tys. m², w tym hali produkcyjnej o kubaturze 5 tys. m²,  powstała na działce objętej Pomorską Specjalną Strefą Ekonomiczną. Zakład został zaprojektowany zgodnie z najnowocześniejszymi standardami produkcji, z uwzględnieniem możliwości kontrolowania wydajności i pełnej identyfikowalności partii produkcyjnych – począwszy od przyjęcia surowca, poprzez jego przetwarzanie do gotowego  wyrobu dostarczanego klientom.