Fabryka
Fabryka LIMITO w Grudziądzu jednym z najnowocześniejszych w Europie zakładów przetwórstwa ryb.
Nowoczesny zakład produkcyjny o powierzchni 6800m2 powstał w Grudziądzu i mieści się na obszarze 30000m2 (z możliwością poszerzenia obszaru o kolejne 35000m2). Tę lokalizację charakteryzuje dogodne położenie na styku głównych szlaków komunikacyjnych (około 5 godzin zajmuje dojazd do granicy wschodniej, 4,5 godziny zabiera dotarcie do granicy Polska – Niemcy, 6 - 7 godzin jazdy do granicy południowej).
Zakład Przetwórstwa Ryb Limito w Grudziądzu został zaprojektowany zgodnie z najnowocześniejszymi standardami produkcji, z uwzględnieniem możliwości kontrolowania wydajności i pełnej identyfikowalności partii produkcyjnych, począwszy od przyjęcia surowca, poprzez jego przetwarzanie do gotowego wyrobu dostarczanego klientom.
Dostawcą systemów technologicznych do zakładu w Grudziądzu są światowi liderzy: firma Marel Food Systems (linie do obróbki ryby od surowej do produktu gotowego, system Innova - oprogramowanie przeznaczone do inteligentnej kontroli produkcji) oraz Multivac, który zaopatrzył Limito w maszyny pakujące.
Zakład produkcyjny podzielony jest na strefy: przyjęcia surowej ryby, obróbki wstępnej, wędzarni, obróbki fileta wędzonego, obróbki produktów świeżych i mrożonych oraz pakowni. Wydzielone są również obszary magazynowania, wysyłki produktu i zaplecza technicznego, czyli siłowni, sprężarkowni, transformatorowni. Na wyższych kondygnacjach fabryki znajdują się część biurowa i sale konferencyjne.
Zdolności produkcyjne fabryki to 8000 – 10 000 ton ryb, w tym 1000 ton łososia świeżego (pakowanego w atmosferze ochronnej, technologia MAP), 3000 ton łososia mrożonego, 1000 ton rocznie łososia wędzonego pod marką Limito, kolejne 4000 ton to marki własne.
Zakład produkcyjny uzyskał certyfikat HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących. Posiadamy również certyfikaty BRC, IFS.
IFS (International Food Standard) - międzynarodowy standard bezpieczeństwa opracowany dla wszystkich producentów żywności i uczestników łańcucha żywnościowego.
BRC - standard opracowany w 1998 roku w Wielkiej Brytanii przez liderów British Retail Consortium, BRC określa wymagania dotyczące bezpieczeństwa i jakości w zakładach produkujących żywność, która dostarczana jest do sieci supermarketów.
W procesie implementacji znajdują się następujące certyfikacje:
Standard GlobalGAP - niezależny, dobrowolny system zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla pierwotnej produkcji rolnej. Skierowany jest między innymi do hodowców ryb (Integrated Aquaculture Assurance Standard).
GOST-R - dokument potwierdzający zgodność przedmiotu eksportu z wymogami określonymi przez standardy Federacji Rosyjskiej. Certyfikat w systemie GOST-R jest odpowiednikiem innych systemów Certyfikacji takich jak : CE, ISO i TUV-DIM.
ADRES:
LIMITO® S.A. Zakład Przetwórstwa Ryb
ul. Droga Graniczna 21
86 – 300 Grudziądz


