Nasza historia


A
A
A
Powstanie firmy. LIMITO utworzono w 2004 roku jako prywatną firmę. Od początku zarządzane przez parę właścicieli w ciągu kilku lat zyskało miano wiodącego w Polsce dostawcy Łososia norweskiego oraz innych ryb i owoców morza.
LIMITO rosło w siłę. Doskonałe wyniki sprzedażowe stanowiły impuls do rozwoju, dlatego podjęto działania, aby zdobyć coraz dalsze horyzonty rynku. Od 2008 roku rozpoczęto z sukcesem sprzedaż eksportową do krajów CEE oraz podbój rynku detalicznego. W tym samym roku ofertę firmy poszerzono o nową linię produktów specjalnie wyselekcjonowanych, dla szczególnie wymagających klientów, a mianowicie owoce morza pod nazwą Seafood Delicatess.
LIMITO zmiany osobowości prawnej. LIMITO spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowa została utworzona w lutym 2009 roku (natomiast działalność operacyjna została uruchomiona z dniem 1 kwietnia 2009 roku). Sprzedaż produktów LIMITO w krajach Europy Środkowej i Wschodniej realizował podmiot powiązany LIMITO INTERNATIONAL Tomasz Rytlewski i Mirosław Orzoł spółka cywilna.
Głównym produktem w ofercie gastronomicznej Spółki był, podobnie jak dziś, łosoś norweski w różnych postaciach: marynowany, wędzony i mrożony. Do połowy 2009 roku LIMITO swoje wysiłki koncentrowało na sprzedaży produktów Marine Harvest do odbiorców gastronomicznych, poprzez współpracę z dystrybutorami specjalizującymi się na tym rynku. Od drugiej połowy 2009 roku LIMITO wzmocniło dystrybucję również w sektorze detalicznym – w ofercie znalazły się produkty z łososia norweskiego, a od październiku 2009 mieszanki owoców morza z sosami.
W kolejnych latach nastąpiły dalsze zmiany, powstałaLIMITO spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowo – Akcyjna (23.02.2010r.), następnie LIMITO Spółka Akcyjna (02.01.2012r.).
Nowa inwestycja
Ambitne plany rozwoju firmy doprowadziły do powstania projektu własnej fabryki. Trzy argumenty miały znaczenie przy wyborze lokalizacji obiektu: potencjał regionu, położenie względem głównych szlaków komunikacyjnych, zasoby ludzkie. Wybór padł na Grudziądz. Ważne daty w historii inwestycji to opracowanie projektu zakładu luty 2011r. uzyskanie pozwolenia na budowę -15.04.2011 r., podpisanie umowy z Funduszem Inwestycyjnym – czerwiec 2011 r. , podpisanie kontraktu z Generalnym Wykonawcą -16.06.2011 r. Ostatecznie pomysł fabryki został wcielony w życie 27. 06. 2011, kiedy to rozpoczęto budowę zakładu przetwórstwa ryb.
Wmurowanie kamienia węgielnego….
Uroczyste wmurowania kamienia węgielnego miało miejsce 18 sierpnia 2011 . Od tej pory postęp prac budowlanych zaczął nabierać tempa…W połowie października widać już było zarys murów, w styczniu 2012 trwały prace we wnętrzu fabryki, poszczególne pomieszczenia zakładu przybierały obecną postać. W drugiej połowie stycznia podziwiać było można halę produkcyjną, salę konferencyjną, biura, stołówkę pracowniczą. Montaż maszyn w hali produkcyjnej zaplanowano na termin 26-30.01, z końcem lutego zakończono prace budowlane, a już 01.03. dokonano pierwszej próby urządzeń, będących elementami linii produkcyjnej. Rozpoczęcie produkcji nastąpiło 07.03.2012 r.
Przełomowe wydarzenie.Rok 2012, jest już nowa fabryka!
22.03.2012 z wielką radością poinformowaliśmy media, iż z końcem lutego wysiłki związane z budową zakładu przetwórstwa ryb zostały zwieńczone sukcesem, zakończono wszystkie prace budowlane i nastąpił odbiór budynku zakładu produkcyjnego przez uprawnione służby.
Nowoczesna fabryka, mieszcząca się przy ul. Droga Kurpiowska 21, o łącznej powierzchni 6,8 tys. m², w tym hali produkcyjnej o kubaturze 5 tys. m², powstała na działce objętej Pomorską Specjalną Strefą Ekonomiczną. Zakład został zaprojektowany zgodnie z najnowocześniejszymi standardami produkcji, z uwzględnieniem możliwości kontrolowania wydajności i pełnej identyfikowalności partii produkcyjnych – począwszy od przyjęcia surowca, poprzez jego przetwarzanie do gotowego wyrobu dostarczanego klientom.Z początkiem marca została uruchomiona pierwsza produkcja w nowo wybudowanej fabryce LIMITO w Grudziądzu. To jeden z najbardziej nowoczesnych zakładów w Europie. Produkcja skupiona jest na produktach z Łososia norweskiego w postaci wędzonej, mrożonej, świeżej i marynowanej. Uruchomiona została linia do pakowania w atmosferze ochronnej MAP. Obok naszego brandu w ofercie znajdą się także marki prywatne.Wydajność produkcji będzie się kształtowała na poziomie1000 ton łososia wędzonego rocznie pod marką Limito, 4000 ton łososia norweskiego dla marek prywatnych.
Nowa inwestycja LIMITO to również ogromna szansa na rozwój rynku pracy w regionie kujawsko-pomorskim. W pierwszym etapie zatrudniono 100 osób. Nabór pracowników został przeprowadzony przy współudziale Urzędu Pracy w Grudziądzu, ogłoszenia rekrutacyjne ukazywały się również na łamach prasy i w Internecie.
