Ryby i owoce morza w kuchni
Porady eksperta
Jak wyfiletować rybę?
Rafał Targosz
Szef Kuchni hotelu Unicus w Krakowie
| 1. Przygotować odpowiednie noże. Najlepszy będzie cienki i giętki, a co najważniejsze ostry, o długości około 20 cm 2. Podnieść płetwę piersiową, przyłożyć ostrze na linii płetwy i skrzeli, przeciąć do kręgosłupa. 3. Nóż odwrócić, aby ostrze było równoległe do kręgosłupa i ciąć w kierunku ogona, piłując delikatnie. Tym samym mamy odcięty filet. 4. Tą samą czynność wykonać z drugiej strony ryby. 5. Z obu filetów usunąć ości żebrowe oraz część tłuszczową brzucha - wycinając je 6. Usunąć z filetów skórę, cięcie równoległe i delikatnie piłujące zaczynając tym razem od strony ogona. |
Szef Kuchni hotelu Unicus w Krakowie
copyright © 2009 LIMITO. Wszelkie znaki towarowe użyte na stronie są znakami należącymi do ich odpowiednich właścicieli.
Jakiekolwiek nieautoryzowane korzystanie ze znaków towarowych lub innych materiałów zamieszczonych w witrynie jest bezwzględnie zabronione.
Jakiekolwiek nieautoryzowane korzystanie ze znaków towarowych lub innych materiałów zamieszczonych w witrynie jest bezwzględnie zabronione.