Porady eksperta

Jak rozmrażać rybę? Dlaczego trzeba rozmrażać w lodówce, a nie poza nią? Co ryba traci na skutek niewłaściwego/przyspieszonego rozmrażania?

Jeżeli ryba zamrożona jest w bloku, to należy roztopić blok pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszyć papierowymi serwetkami i umieścić na talerzu. Rozmrażać obowiązkowo w lodówce.
Jeżeli ryba nie jest mrożona w bloku, wyłożyć tylko na talerz, lub do plastikowego pojemnika, lub do worka foliowego i rozmrażać w lodówce.


Jeżeli rozmrażamy rybę w temperaturze pokojowej, bakterie, które znajdują się w rybie w formie przetrwalnikowej, ulegają w cieple uaktywnieniu, i namnażaniu /należy pamiętać że obróbka przed zamrożeniem na pewno dostarczyła rybie pewną ilość bakterii/ - rozmrażanie w lodówce zapobiega namnażaniu bakterii, w ten sposób ryba, która ląduje później na patelni lub w piecu jest po prostu świeższa, czyli w takim stanie jak tuż przez zamrożeniem. Oczywiście nikt nie umrze od tego, jak rozmrozi rybę w ciepłej kuchni, ale naszym celem jest przecież jedzenie produktów jak najświeższych i najzdrowszych.


Rafał Targosz
Szef Kuchni hotelu Unicus w Krakowie
copyright © 2009 LIMITO. Wszelkie znaki towarowe użyte na stronie są znakami należącymi do ich odpowiednich właścicieli.
Jakiekolwiek nieautoryzowane korzystanie ze znaków towarowych lub innych materiałów zamieszczonych w witrynie jest bezwzględnie zabronione.
"));