Ryby i owoce morza w kuchni
Sposoby obróbki ryb i owoców morza
WĘDZENIE
Wędzenie ryb jest doskonałym sposobem na ich konserwację. Polega na nasyceniu mięsa ryby składnikami dymu drzewnego, który ma działanie bakterio- i grzybobójcze, co wydłuża trwałość produktu. Odparowanie wody z warstwy zewnętrznej zapewnia soczystość mięsa wewnątrz. Na koniec to, co najbardziej cenimy w rybach wędzonych, a mianowicie uzyskanie w procesie wędzenia odpowiedniego i wyjątkowego smaku, zapachu i zabarwienia.
Przygotowanie ryby do wędzenia
- Małe ryby w całości (oczyszczone i wypłukane) moczymy w zalewie od 12-18 godzin.
- Duże ryby w całości (oczyszczone i wypłukane) moczymy w zalewie od 24-28 godzin
- Kawałki ryb o grubości około 2 cm (filety, płaty) moczymy w zalewie od 12-18 godzin.
Zalewa: (na około 3-3,5 kg ryby)
- 1 szklanka soli
- 10 szklanek wody
- dodatkowo, według uznania można dodać:
- 0,25 szklanki cukru
- iście laurowe, chili, tymianek, jałowiec lub ziele angielskie
Proces wędzenia
Przechowywanie ryb wędzonych
Rafał Targosz
Wędzenie ryb jest doskonałym sposobem na ich konserwację. Polega na nasyceniu mięsa ryby składnikami dymu drzewnego, który ma działanie bakterio- i grzybobójcze, co wydłuża trwałość produktu. Odparowanie wody z warstwy zewnętrznej zapewnia soczystość mięsa wewnątrz. Na koniec to, co najbardziej cenimy w rybach wędzonych, a mianowicie uzyskanie w procesie wędzenia odpowiedniego i wyjątkowego smaku, zapachu i zabarwienia.
Przygotowanie ryby do wędzenia
| Przed wędzeniem należy obowiązkowo umieścić rybę w zalewie. Zalewa wpływa na smak i aromat ryby, który zależny jest również od czasu jej moczenia. Po krótkim moczeniu w zalewie uwędzona ryba będzie miała łagodny smak, po dłuższym będzie wyczuwalny smak przypraw. Dlatego w tym wypadku każdy powinien określić swój własny czas trzymania ryby w zalewie, w zależności od upodobań. |
- Małe ryby w całości (oczyszczone i wypłukane) moczymy w zalewie od 12-18 godzin.
- Duże ryby w całości (oczyszczone i wypłukane) moczymy w zalewie od 24-28 godzin
- Kawałki ryb o grubości około 2 cm (filety, płaty) moczymy w zalewie od 12-18 godzin.
Zalewa: (na około 3-3,5 kg ryby)
| Po wymoczeniu w zalewie należy wypłukać rybę pod zimną wodą, a następnie dokładnie wysuszyć papierowymi ręcznikami. Proces suszenia w przewiewnym miejscu powinien trwać kilka godzin, aż ryba będzie błyszcząca i sucha. Niewystarczające wysuszenie ryby sprawi, że uwędzi się ona nieprawidłowo |
- 1 szklanka soli
- 10 szklanek wody
- dodatkowo, według uznania można dodać:
- 0,25 szklanki cukru
- iście laurowe, chili, tymianek, jałowiec lub ziele angielskie
Proces wędzenia
| Umieszczamy kawałki ryb na natłuszczonych półkach-rusztach, skórą w dół. Sprawione ryby w całości zawieszamy na hakach. Pamiętajmy o pozostawieniu wystarczającej przestrzeni, aby dym mógł krążyć. Zgodnie z instrukcją dodajemy wióry drzewne i wędzimy, pamiętając o przestawianiu półek w czasie wędzenia. Prawidłowo uwędzone metodą na zimno ryby powinny mieć kolor złocisty, złocisto brunatny lub brunatny z połyskiem. Tkanka mięsna powinna być jędrna i soczysta, powinna odchodzić płatami, gdy mięso poruszymy widelcem – u ryb tłustych, być łupliwa u ryb chudych. Prawidłowo uwędzone metodą na gorąco ryby mają mięso delikatne i soczyste, skóra nabiera złocistego lub jasnobrunatnego odcienia, a ryba ma dymny zapach i słonawy smak. |
Przechowywanie ryb wędzonych
| Po uwędzeniu ryby należy schłodzić i przez kilka godzin pozostawić w przewiewnym miejscu. Następnie zawinąć w papier lub przechowywać w pojemnikach na żywność, oczywiście w lodówce, przez okres do około 2 tygodni (ryby wędzone na zimno) i do tygodnia (ryby wędzone na gorąco). Kupując rybę wędzoną i nie znając daty jej wędzenia, należy zwrócić uwagę na takie cechy jak zapach (nie może być nieprzyjemny), kolor (nie może być nalotów, a mięso w okolicy kręgosłupa nie może odznaczać się czerwoną barwą). |
copyright © 2009 LIMITO. Wszelkie znaki towarowe użyte na stronie są znakami należącymi do ich odpowiednich właścicieli.
Jakiekolwiek nieautoryzowane korzystanie ze znaków towarowych lub innych materiałów zamieszczonych w witrynie jest bezwzględnie zabronione.
Jakiekolwiek nieautoryzowane korzystanie ze znaków towarowych lub innych materiałów zamieszczonych w witrynie jest bezwzględnie zabronione.