Ryby i owoce morza w kuchni
Porady eksperta
Jak samodzielnie w domu zamrozić rybę?
Jeżeli zamierzamy zamrozić rybę, trzeba się trzymać kilku podstawowych zasad:
1. Jeżeli ryba ma być zjedzona w ciągu doby – nie mrozimy jej
2. Mrożenie nie jest sposobem na uratowanie ryby, która za długo leży w lodówce
3. Rybę mrozimy natychmiast po oczyszczeniu, nie odkładamy tego na później
4. Przed włożeniem ryby do zamrażalnika należy przyczepić do niej kartkę z datą zamrożenia.
3 sposoby samodzielnego mrożenia:
1. Najprostszy:
Płaty ryby lub filety owinąć szczelnie w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
2. Z samodzielnym wykonaniem glazury:
Najpierw mrozimy rybę luzem. Następnie zanurzamy zamrożoną rybę w lodowatej wodzie /miska z wodą i kostkami lodu/ i natychmiast zamrażamy ponownie. Czynność tą powtarzamy kilkakrotnie /3-5 razy/ do uzyskania ok. 0,5 cm warstewki lodu. Następnie zawijamy rybę szczelnie.
Podczas tych zabiegów, wykonanych z należytą starannością, ryba jest cały czas w stanie zamrożenia, nie ma więc mowy o sytuacji, że ulega rozmrożeniu i ponownemu zamrożeniu – co jest niedopuszczalne.
3. Z samodzielnym wykonaniem bloku – sposób najlepiej przedłużający trwałość ryby, ze względu na nieprzepuszczalność lodu dla powietrza. Do zastosowania w przypadku posiadania odpowiednich zamrażarek, nie stosuje się w przypadku zamrażarek znajdujących się w lodówce.
Przygotowujemy czyste plastikowe pojemniki o odpowiednich rozmiarach. Umieszczamy rybę w pojemniku (najlepiej taką ilość, aby po rozmrożeniu została w całości zjedzona, czyli na 1 posiłek), zalewamy zimną wodą tak, aby ryba była przykryta i zamrażamy. Po zamrożeniu wybić zamrożony blok lodu z rybą /można ułatwić sobie tę czynność poprzez zamoczenie dna pudełka w zimnej wodzie. Po wyciągnięciu bloku szczelnie zawinąć go w folię aluminiową i wsadzić do zamrażalnika.
Rafał Targosz
Ambasador Kulinarny Limito
Jeżeli zamierzamy zamrozić rybę, trzeba się trzymać kilku podstawowych zasad:
1. Jeżeli ryba ma być zjedzona w ciągu doby – nie mrozimy jej
2. Mrożenie nie jest sposobem na uratowanie ryby, która za długo leży w lodówce
3. Rybę mrozimy natychmiast po oczyszczeniu, nie odkładamy tego na później
4. Przed włożeniem ryby do zamrażalnika należy przyczepić do niej kartkę z datą zamrożenia.
3 sposoby samodzielnego mrożenia:
1. Najprostszy:
Płaty ryby lub filety owinąć szczelnie w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
2. Z samodzielnym wykonaniem glazury:
Najpierw mrozimy rybę luzem. Następnie zanurzamy zamrożoną rybę w lodowatej wodzie /miska z wodą i kostkami lodu/ i natychmiast zamrażamy ponownie. Czynność tą powtarzamy kilkakrotnie /3-5 razy/ do uzyskania ok. 0,5 cm warstewki lodu. Następnie zawijamy rybę szczelnie.
Podczas tych zabiegów, wykonanych z należytą starannością, ryba jest cały czas w stanie zamrożenia, nie ma więc mowy o sytuacji, że ulega rozmrożeniu i ponownemu zamrożeniu – co jest niedopuszczalne.
3. Z samodzielnym wykonaniem bloku – sposób najlepiej przedłużający trwałość ryby, ze względu na nieprzepuszczalność lodu dla powietrza. Do zastosowania w przypadku posiadania odpowiednich zamrażarek, nie stosuje się w przypadku zamrażarek znajdujących się w lodówce.
Przygotowujemy czyste plastikowe pojemniki o odpowiednich rozmiarach. Umieszczamy rybę w pojemniku (najlepiej taką ilość, aby po rozmrożeniu została w całości zjedzona, czyli na 1 posiłek), zalewamy zimną wodą tak, aby ryba była przykryta i zamrażamy. Po zamrożeniu wybić zamrożony blok lodu z rybą /można ułatwić sobie tę czynność poprzez zamoczenie dna pudełka w zimnej wodzie. Po wyciągnięciu bloku szczelnie zawinąć go w folię aluminiową i wsadzić do zamrażalnika.
Ambasador Kulinarny Limito
copyright © 2009 LIMITO. Wszelkie znaki towarowe użyte na stronie są znakami należącymi do ich odpowiednich właścicieli.
Jakiekolwiek nieautoryzowane korzystanie ze znaków towarowych lub innych materiałów zamieszczonych w witrynie jest bezwzględnie zabronione.
Jakiekolwiek nieautoryzowane korzystanie ze znaków towarowych lub innych materiałów zamieszczonych w witrynie jest bezwzględnie zabronione.